Nemrégiben volt szerencsém ellátogatni a Zagyvaszántón található R.B.L. Manufaktúra levendula farmjára. Kapva kaptam az alkalmon, és szüreteltem is egy jó adag levendulát, amit ételekben is felhasználhatunk. Mi készüljön belőle, talán levendulás sütemény? Már a levendula szüretelése közben is azon járt az agyam, hogyan és miképp készítsek olyan finomságot, amiben a levendula intenzív íze kellemesen hat. Így esett a döntésem a levendulás omlós kekszre. Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes, illetve tojásmentes változatát sütöttem ki ezeknek a kekeszeknek.
Mivel a farmon lehetett többféle természetes illóolajat is kapni, ezért kitaláltam még egy változatát, melyet gluténmentes keksz formájában készítettem el: Ez pedig a narancsos – kakaós gluténmentes keksz. Utóbbi kissé kesernyésebb, ám annál finomabb kiváló nassolni való a meleg nyári napokon, mikor az ember nem kívánja annyira az édeset. Egy kis levendulás szörppel, vagy estleg egy levendulás limonádévál tökéletes párosítás.

Levendulás süti hozzávalói

Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, cukormentes keksz hozzávalók

  • 150 g gluténmentes liszt – 75 g rizslisztet és 75 g Schär Mix B lisztet használtam
  • 100 g laktózmentes szobahőmérsékletű vaj
  • 45 g eritrit – helyettesíthető 50 g cukorral/porcukorral
  • körülbelül 1 ek levendulavirág
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 ek vanília aroma – elhagyható
  • 2 ek gluténmentes, cukrozatlan kakaópor
  • néhány csepp 100%-os tiszatságú narancs illóolaj
levendulás sütemény

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem

Gluténmentes levendulás sütemény elkészítése

levendulás sütemény
Elsősorban egy keksz alapot készítünk, és majd útközben kettéválasztjuk a tésztát, majd akkor ízesítjük. Egy tálban elkeverjük az eritritet a puha vajjal, ezt követően hozzáadjuk a lisztkeveréket és a sütőport. Jól össze kell dolgozni, először kissé morzsálódni fog, de ahogy gyúrjuk, úgy fog szépen összeállni a vajnak köszönhetően. Miután összeállt, kétfelé választjuk, az egyiket félretesszük, míg a másik tésztához hozzáadjuk a vanília aromát illetve a levendulavirágokat. Megszórjuk egy kis rizsliszttel, hogy könnyebben formálható – nyújtható legyen. Óvatosan kinyújtjuk, megnyomkodhatjuk kicsit a tetejét, ha valahol szét akarna válni. Így készül a levendulás sütemény!
Kiszaggatjuk kekszformákra, majd 150 fokon 20 percig a sütőben sütjük. Míg sül az egyik adag, addig elkészítjük a kakaós – narancsos változatot is. A félretett tésztához hozzáadjuk a kakaóport és a narancs illóolaj cseppjeit. Aki kissé édesíteni szeretné, tehet a kakaóhoz 1-2 teáskanál eritritet, hogy ne legyen annyira kesernyés a cukormentes kakaóportól. Összegyúrjuk, kissé meglisztezzük a könnyebb nyújthatóság érdekében, és ezekből is kekszformákat alkotunk. Ugyanúgy mint a levendulás kekszet, ezt is 150 fokon 20 perc alatt készre sütjük.