Gluténérzékenység tünetei nálam is?

Körülbelül 8 éve kezdődött minden. Rendszeresen fájt a hasam, rosszul voltam. Nem volt jó a közérzetem, a hajam csomóban hullott. A felkarom tele volt kiütésekkel, puffadtam, ment a hasam. Eleinte nem foglalkoztam komolyabban a tünetekkel, úgy gondoltam, ez csak egy átmeneti dolog lehet az életemben. Ez ment 1-2 évig, majd komolyabbra fordultak a dolgok. Amikor is ugyan, már annyira rosszul voltam, hogy kórházba kerültem. Sajnos nem tudták megállapítani, mi is lehet a bajom, mitől fájhat ennyire egy fiatal lány hasa, és produkál ilyes fajta tüneteket. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ezek a gluténérzékenység tünetei is lehetnek. Infúzióra kötöttek, majd hazaengedtek, vagy bent tartottak még egy éjszakát, azt követően pedig hazaengedtek. Ahogy az infúzió folyt, az idő telt, a fájásaim kezdtek enyhülni.

gluténérzékenység tünetei

Ekkor mondták, hogy fiatal vagyok, biztosan csak „fel akarom magamra hívni a figyelmet”. Ezt nem igazán értettem, hiszen tényleg nagyon rosszul voltam, és nem tudtam elképzelni, miért nem vizsgálnak ki, miért nem segítenek rajtam, szenvedek. Nem tudom rendesen élni a mindennapjaim, annyira úrrá lett rajtam ez az egész dolog. Semmi nem történt. Amikor már annyira szenvedtem, hogy már a szüleim nem tudták, mit tegyenek, Édesanyám beszélt a gyermekorvosommal, mik a tüneteim, valamint, hogy hogyan lehetne Budapesten kivizsgáltatni valamelyik gyermekkórházban.

Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet – Gluténérzékenység tünetei

Egyből kaptam beutalót, szerencsére akkor még pont nem töltöttem be a 18. életévem. Ez volt az én nagy mázlim. Amint felkerültem a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetébe, bent kellett maradnom több napig. Egyből intézkedtek is, első vizsgálatom egy laktóz intolerancia vizsgálat volt. Meg kellett innom egy pohár laktózport vízben feloldva. Ez nem volt valami kellemes, amint megittam, egyből rosszul lettem. Egyik pillanatban lesápadtam, másik pillanatban levert a víz, kipirosodtam. Az ott dolgozók, mondták, hogy a laktózérzékenység már-már biztosra mondható, de meg kellett várni azt az időt, amikor is egy mérőkészülékbe kellett fújni. Kimutatta, amit már előtte is sejtettünk. Laktózintoleranciám van. Nem baj, ezzel együtt lehet élni, van rá laktáz enzim, ami a tejcukor lebontását segíti. Itt már sejthető volt hogy ezek a gluténérzékenység tünetei is lehetnek.

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem

Gluténérzékenység – Mit javasoltak az orvosok?

Az orvosok javasolták, hogy amint lehet, csinálni kell egy biopsziát és egy vérvételt. Ugyanis, ha a laktóz érzékenység biztos, akkor fennáll az a helyzet, hogy ez az érzékenység azért van, mert cöliákiás, azaz gluténérzékeny vagyok. Szóval ezek a  gluténérzékenység tünetei voltak? Először nem tudtuk, mit is jelenthet ez.. A biopsziától kissé féltem, gyomortükrözéssel járt a szövetminta (biopszia) vétel. Ez elengedhetetlen vizsgálat ahhoz, hogy ki tudják deríteni, gluténérzékeny vagyok-e, vagy sem, hiába mutatja ki a vérvétel. Fontos, hogy nem szabad elkezdeni gluténmentesen étkezni, mert úgy a vizsgálat nem biztos, hogy valós eredményt mutat. Amíg nem történik meg a biopszia, addig terhelni kell a szervezetet gluténnal, úgy lesz értelme az egésznek. Megtörtént a vizsgálat, kiderült, hogy glutén-intoleranciám is van. Szuper..

Mi történik a bélbolyhokkal?

Az orvosok azt mondták, lehet, ha gluténmentesen étkezem, elmúlhat a laktóz érzékenység. Sok esetben ez azért van, mert amíg nem úgy kerül a szervezetbe az étel, ahogy annak kéne, addig a bélbolyhok elsorvadnak, a tápanyagok nem tudnak felszívódni. Vannak, akiknél ez a két dolog egymástól „független”. Nálam nem múlt el, ugyanúgy fennáll mindkét intolerancia. Nem baj, ez a kisebbik gond, de mit is fogok most csinálni cöliákiásként?!

Az életem fenekestül felfordult a gluténérzékenység tünetei miatt. Mit fogok enni? Hogyan fogok tudni odafigyelni arra, hogy ne legyen diéta hibám? Hogy fogok életem végéig diétázni?! A Heim Pál gasztroenterológia osztályán szinte mindenre választ kaptam, de még így is kétségek között voltam.

Mivel tudom, hogy mennyire nehéz elkezdeni és áttérni elsősorban a teljes gluténmetes életre, ezért szeretnék nektek segíteni azzal, hogy megosztom azokat a recepteket, amik nekem beváltak!