gluténmentes oroszkrém torta
Mindig is csodálattal néztem, mikor a nagymamám készítette az oroszkrém tortát családi összejövetelek alkalmából. Bonyolult egy receptnek tűnt, főleg így, hogy át kellett írni mindent, hogy gluténmentes oroszkrém torta legyen a recept. Nagyon sokáig bele sem mertem kezdeni, nehogy ne sikerüljön. Rossz döntés volt ez, mert mikor először megcsináltam, el sem hittem, hogy ilyen finom gluténmentes oroszkrém tortát tudtam csinálni. Rájöttem, hogy időben sem sok idő, míg megcsinálom, sőt, mi több, többet kell pihentetni, minthogy elkészítsem magát a tortát, – persze a díszítést nem számítottam az elkészítési időbe bele-.
Egy – két kisebb változtatást vittem végre a nagymamám receptjéből, például nem tettem bele plusz gyümölcsöt, és a reszelt narancs héját lecseréltem a Romhányi Balu Levendula farmon vásárolt 100%-os narancs illóolajára, amitől igazán különleges, finom íze lett a krémnek. Amilyen nagy szeretettel készítettem ezt a tortát, olyan gyorsan el is fogyott, mert igencsak rá járt a családom összes tagja, hiába, hogy volt búzalisztből készült, a nem gluténérékenyeknek készített torta, ők is a gluténmentes oroszkrém tortát fogyasztották.

Gluténmentes oroszkrém torta elkészítése

Hozzávalók a tésztához:
2 darab gluténmentes piskóta lapot kell készíteni, aminek a hozzávalói, és receptje:

  • 2 x 3 darab tojás kettéválasztva,
  • 2 x 3 evőkanál cukor,
  • 2 x 3 evőkanál gluténmentes liszt – 2 ek rizsliszt, 1 ek mix b liszt –
  • 2 x fél csomag gluténmentes sütőpor.
Az első piskótához a 3 darab tojást kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, majd habverővel krémes állagúvá verjük. Ezután a fehérjét is kemény habbá verjük, majd a sárgájához adjuk a 3 evőkanál lisztet, és a fél csomag sütőport. Összekeverjük, majd hozzáadunk egy evőkanálnyi kemény fehér habot, és elkeverjük benne, majd a többit is, amit már nagyon óvatosan keverünk el a sárgájában, nehogy összetörjön, majd tortaformába öntjük. Míg az első piskóta sül, ugyan ezekkel a mértékekkel elkészítjük a második adag piskótánkat. Ha aranybarnára sült, és villával ha beleszúrunk már nem ragad rá a tészta, akkor készen van a gluténmentes piskótalapunk. Ha a második adag tészta is bent van sülni, elkezdjük elkészíteni a krémet.

Oroszkrém hozzávalói, és receptje:

  • 3 dl laktózmentes tej
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 zselatin – fontos, hogy nem zselatin fix
  • 1 doboz hulala habtejszín
  • 1 narancs reszelt héja, vagy ízlés szerint pár csepp olyan fajta narancs illóolaj, ami az ételekbe is felhasználható. Nekem ez most a Romhányi Balu Levendula farmon kapható 100%-os narancs illóolaj volt.
  • ízlés szerint meggy, málna, cseresznye, én ezt most elhagytam.
oroszkrém torta
A porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliáscukrot, pár csepp narancs illóolajat ki kell kevernünk. A tejet felforraljuk, utána pedig hozzáöntöm az előbb elkészített masszát. A zselatint fél dl vízben beáztatjuk, aztán egy lábasba teszünk vizet forralni, ami fölé még egy lábast teszünk, így tudunk majd gőzölni. Ha már forr a víz, az üres lábasba beleöntjük a tojásos, tejes masszát, és elkezdjük gőzölni fölötte kb. 15 percig, hogy a tojás ne maradjon nyers. Nem lesz túl sűrű, nem kell megijedni. Ezután a beáztatott zselatint a tűzön felolvasztjuk, és a krémbe bele is öntjük. Félretesszük hűlni, addig a hulala habot felverem habbá – tegyünk félre egy adagot, amit majd a torta díszítésére szánunk -, és ha kihűlt a krémünk, hozzá adhatjuk a habot. A tortaformát kibéleljük alufóliával, majd kétféle képpen rétegezhetjük. Lehet, hogy csak a két piskótalap legyen, azaz piskótalap – rá a krém – piskótalap – krém, vagy a két piskótalapot még kettévághatjuk, így piskótalap – krém – piskótalap – krém – piskótalap – krém – piskótalap. Én az utóbbit csináltam most, hogy piskótalapra kentem a krémet, és ezt megismételtem még kétszer, és a piskótalap az utolsó réteg. Ezután hűtőbe tesszük legalább 4-5 órát, én egy éjszakát hagytam állni, a díszítést már reggelre halasztottam. Ha letelt a pihentetése és összeállt a tortánk, rákenjük a habot, ízlés szerint díszítjük és készen is vagyunk.

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem