Gluténmentes liszt?

A gluténmentes liszt fogyasztása nem csak azoknak ajánlott, akiknél gluténérzékenységet állapítottak meg, hanem azoknak is, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni. Ha még csak most merülnénk bele a GM világba, kezdjük az alapoktól. Először is tisztázzuk mi is az a glutén, mit jelent pontosan a lisztérzékenység.

gluténmentes liszt

A glutén, vagy más néven sikér két fehérje keveréből áll, ezek pedig a gliadin és a glutenin. Ez az egyedülálló technológiai tulajdonságokkal rendelkező fehérje leginkább kalászos gabonanövényekben (búzában, rozsban, árpában) fordul elő. A lisztérzékenységért az imént említett gliadin a felelős, ami a vékonybél nyálkahártyáján és a bélbolyhokban gyulladásos reakciót okoz az erre hajlamos egyéneknél. Mivel a bélbolyhok és a nyálkahártya felszíni sejtjei károsodnak, így nehezebben tudnak felszívódni a fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. Ha az orvosunk megállapítja a gluténérzékenységet, kénytelenek leszünk teljesen kiiktatni az étrendünkből a sokszor emlegetett fehérjét. A gluténérzékenység, azaz cöliákia tünetei például a hasmenés, hányinger, gyomorfájdalmak, illetve hasonló emésztőrendszeri problémák.

Liszt mentes liszt, mi olyan nagy dolog ebben?

Joggal kérdezhetnénk, hogy ha érzékenység jelentkezik, akkor miért nem cseréljük le egyszerűen a gabonaliszteket maglisztekre, hiszen azok gluténmentesek. Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű, mivel pont ettől a fránya gluténtól működik tökéletesen a liszt, ettől lesz olyan egy tészta, amilyennek lennie kell. A jó hír az, hogy ma már egyre több alternatíva létezik, amivel helyettesíthetjük a sikér kivételes tulajdonságait.

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem

A gluténmentes liszt ezer arca

Ha valakinél gluténérzékenységet állapítanak meg, nem feltétlenül kell lemondania a kedvenc ételeiről, viszont jól a zsebébe kell nyúlnia. Költséges lehet, ha mindenféle gluténmentes liszt beszerzését szeretnénk megoldani, szóval hasznos tudni, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, attól függően, hogy mit készítünk belőle. Minden ételhez más-más gluténmentes liszt szükséges a tökéletes végeredményhez. Nem mindegy, hogy muffint, kenyeret, nokedlit, vagy főzeléket szeretnénk készíteni. A gluténmentes főzésnél és sütésnél legfontosabb a helyes keverék eltalálása, hogy az elkészült étel a kívánt tulajdonságokkal rendelkezzen. A legegyszerűbb a kész lisztkeverékeket megvenni, ugyanis ezeket speciálisan, több összetevőből állítják össze egy-egy féle ételtípushoz. Ha egyszer bevásárolunk az összes kedvenc fogáshoz szükséges lisztkeverékekből, akkor azzal jó ideig kitart az ember.

Az interneten rengeteg olyan oldalt találunk, melyek gluténmentes liszt felhasználásával készült étel recepteket, gluténmentes termékeket kínálnak. A legnépszerűbbek közé tartozik például a Schär, a Szafi Free, a Balviten, és a Mester család. Náluk is megtalálhatók a gluténmentes lisztkeverékek, péksütemények, kekszek, sós snackek, édességek, fagyasztott tésztaételek, receptek. Továbbá nagyon sok webáruház is specializálódott a gluténmentes lisztkeverékekre. Ezeknek a speciális lisztkeverékeknek a célja, hogy a velük készülő étel minél inkább hasonlítson a hagyományosan, búza liszttel készült változatához. Ehhez különböző gluténmentes liszteket elegyítenek, keményítőket, adalékokat használnak fel, így gyakorlatilag egy kis rutinnal bármilyen ételt el tudunk velük készíteni.

A megfelelő gluténmentes liszt kiválasztása

Egészen meglepő lesz, hogy milyen könnyen sikerül a kívánt étel elkészítése, ha megfelelően van kiválasztva hozzá a gluténmentes liszt. Minden típusú ételhez létezik olyan lisztkeverék, amely a legalkalmasabb az adott étel jellegét és az ételkészítési módját tekintve. A különböző lisztkeverékek sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek és szakemberek által lettek kifejlesztve a sok-sok féle sütési és főzési eljárást figyelembe véve. Ezért ha biztosra akarunk menni, érdemesebb ezeket megvásárolni, mint magunktól kísérletezni.

A gluténmentes liszt alternatívái

Ha szeretteink körében, vagy netalán saját életünkben felmerül a gluténérzékenység, meg kell ismernünk a lehetőségeinket. Mivel alapjában kell megváltoztatnunk az étrendünket, a hétköznapi sütés-főzés is nagy kihívást jelenthet, arról már nem is beszélve, hogy az éttermekben kínált ételekben sem bízhatunk meg 100%-ban. Jó hír, hogy egyre több olyan gluténmentes liszt, lisztkeverék és különböző őrlemények kaphatók, melyek használatával (és egy kis tapasztalattal) könnyedén el tudjuk készíteni kedvenc ételeink gluténmentes verzióját.

Milyen gluténmentes liszt kerüljön konyhánk alapkészletébe?

Egyrészt érdemes a korábban említett lisztkeverékekkel dolgozni, másrészt, hogy ne vesszünk el a rengeteg liszt kínálat tengerében, érdemes tisztában lenni vele, hogy melyikből mit érdemes készíteni. Ízben és állagban hatalmas különbségek vannak köztük, egyikkel sűríteni tudunk, van, amivel szuper panírt hozhatunk össze.

A rizsliszt a legolcsóbb és legkönnyebben kezelhető gluténmentes liszt

Semleges íze miatt édes és sós ételekhez egyaránt megfelel, illetve panírozásra is alkalmas. Ezenkívül tökéletesen használható kenyerek és tészták készítéséhez, de sűrítőanyagként is megállja a helyét. Finomított liszt lévén tartalmaz túl sok tápanyagot. A boltokban megtalálható a fehér mellett, barnarizsből készült gluténmentes liszt is. Barna változata magasabb rosttartalommal rendelkezik, így kedvezően hat az emésztésre. Sűrűsége miatt érdemes másik liszttel bekeverni.

Az összes liszt közül a kókuszlisztnek a legmagasabb fehérje- és rosttartalma, viszont szénhidrát tartalma alacsony. Édeskés, kókuszos ízvilága miatt kifejezetten süteményekhez, édeskés ízű kenyérhez ajánlott használni, de alkalmas még kenyérsütéshez, müzli mellé, vagy turmixokhoz. Nagy a folyadékmegkötő képessége, így használata során figyelnünk kell, hogy több folyadékot igényel, mint a hagyományos lisztek. A chiamag és a belőle készített liszt nagyon tápláló, sok omega-3 zsírsavat, rostot, kalciumot és fehérjét tartalmaz. A kókuszliszthez hasonlóan jó a folyadékmegkötő képessége, így feljavítja a többi gluténmentes liszt sütési tulajdonságait. Jól használható zselésítésre, vagy akár tojás pótlására.

Kukoricalisztet mindenképp érdemes beszerezni, mivel olcsó

E-vitaminban gazdag, remek alapanyag házi tésztákhoz, kenyerekhez, de édeskés ízének köszönhetően süteményekhez is használható. Szuper köret készülhet belőle, ez pedig a polenta. Kiválóan alkalmas sűrítésre is. A mandulaliszt szintén nagyon egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szénhidrát tartalma alacsony, ellenben rostban és fehérjében gazdag. A gluténmentes mellett, a paleo étrendben és a hagyományos cukrászatban is szívesen használják, mivel finom, puha tészta készül belőle. Pozitív tulajdonsága még, hogy gabonamentes, mivel csonthéjas termésből készül. Semleges íze miatt édes és sós ételekhez is használható, leginkább sütemények készülnek belőle (pl. macaron), de akár panírozáshoz is alkalmazható.

A csicseriborsóliszt az egyik legjobb választás

A csicseriborsót megőrlik, az ebből készült liszt sárga színű lesz, így az ételeket is megszínezi. Népszerűségét magas fehérje-, rost- és vastartalmának köszönheti, illetve annak, hogy gabona és mogyorómentes, így még több érzékenység esetén használható.

A gluténmentes liszt mellé gyakran használnak útifűmaghéjat.

A glutén, vagy más néven sikér a jó tészta titka. Mivel a gluténmentes lisztekből éppen ez hiányzik, így valamivel pótolnunk kell. A sikérhelyettesítők közül az útifűmaghéj, azaz Psyllium rendelkezik a legkedvezőbb tulajdonságokkal. Kiemelkedően magas rosttartalmú, valamint nem lesz tőle száraz, fojtós a tészta. Sűrítésre is használhatjuk, például főzelékhez, viszont picit kocsonyásabb állagra számíthatunk, mint a liszttel való sűrítésnél.

Ha gluténmentesen szeretnénk sütni-főzni, figyelembe kell vennünk, hogy mások a játékszabályok. A megszokott receptjeink hagyományos liszttel nem használhatók egy az egyben gluténmentes ételek esetén. Egy kis idő ráfordítással a kedvenc receptjeinket is hamar módosíthatjuk úgy, hogy gluténmentes liszt felhasználásával is tökéletes ízük és állaguk legyen.

Sikeres gluténmentes sütés-főzést kívánunk!