Gluténmentes ételkészítés kinek ajánlott?

Az egészségtudatos táplálkozás ma már egyre inkább beépülni látszik étkezési szokásainkba. Hogy mik a gluténmentes ételkészítés szabályai? Napjainkban rengeteg féle diétával találkozunk az információáradatnak köszönhetően – mely naponta eláraszt bennünket különböző csatornákon – akár szeretnénk akár nem.

gluténmentes ételkészítés

Gluténmentesen táplálkozni sokak számára egy felkapott divatos diéta, amiről azt gondolják, sokkal egészségesebbek energikusabbak lesznek, de ez nem felel meg a valóságnak. A szakemberek szerint gluténmentesen táplálkozni csak annak tanácsos, akinek a szervezete érzékeny a gluténtartalmú ételekere.

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem

Mik a gluténmentes ételkészítés alapvető szabályai?

A gluténmentes ételkészítéshez a megfelelő alapanyagok beszerzése, elkészítése, és tárolása különös gondosságot igényel. Fontos, hogy ne rutinból vásároljunk, minden alkalommal olvassuk el a termék összetevőit, a csomagoláson lévő figyelmeztetéseket. Fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a gluténmentes ételkészítés során használt edények, konyhai eszközök még véletlenül sem érintkezhetnek glutént tartalmazó anyagokkal – ez alapos mosogatással és törölgetéssel megvalósítható. A gluténmentes ételkészítéshez használt fából készült eszközöket viszont máskor ne használjuk. Fontos, hogy az alapanyagokat és az ételeket a többi ételtől külön, zárható dobozban tároljuk.

Mik azok az alapanyagok, amiket lehet és nem lehet felhasználni a gluténmentes ételkészítés során?

Természetesen tilos felhasználni búzából, rozsból és árpából készült alapanyagokat és készételeket. A zab magas rosttartalmú, alapjában véve gluténmentes, de termesztése és feldolgozása során szennyeződhet gluténnal, ezért csak szigorúan a gluténmentes zabot és az abból készült termékeket lehet a gluténmentes ételek elkészítéséhez felhasználni, és étrendünkbe beépíteni.

Nem fogyaszthatók a kereskedelmi forgalomban kapható pékáruk, készételek, tészták, kekszek, húskészítmények, és minden olyan termék, ami szóját tartalmaz, amin fel van tüntetve hogy nyomokban glutént tartalmazhat. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert ma már ezt törvény írja elő. Ezért a biztonságos nyersanyagbeszerzés érdekében érdemes bioboltokban vagy olyan erre specializálódott internetes oldalakon vásárolni, ahol teljes mértékben biztosított a gluténmentesség. A megbetegedések növekvő tendenciája miatt egyre nagyobb a gluténmentes ételkészítéshez szükséges nyersanyagokra, élelmiszerekre az igény, ezért a gluténmentes termékek választéka rohamosan bővül.

A gluténmentes diéta miatt nem kell lemondani a megszokott ételekről. A búzalisztet és egyéb gluténtartalmú alapanyagokat helyettesíteni lehet különböző gluténmentes készítményekkel, ami ízében és állagában az eredetihez hasonló eredményt képez. Alapvető gluténmentes élelmiszereink közé tartozik a kukorica, a burgonya, a rizs, ezekből többféle terméket forgalmaznak, amit fel tudunk használni a gluténmentes ételkészítéshez. Például a rizslisztet főzelékek sűrítésére, sütemények készítéséhez tudjuk felhasználni és még számtalan esetben helyettesíthetjük vele a búzalisztet. A burgonya mirelit változatánál már nem mindegyik gluténmentes, más összetevőket is használhatnak az előállításuk során. A biztonság szempontjából vásárláskor el kell olvasni az összetevőket.

Étrendünkből a búza, a rozs és az árpa kiiktatásával jelentős rostbeviteltől fosztjuk meg szervezetünket, pedig élettani szerepük a szervezetünkre nagyon pozitív hatással bír, szinte elengedhetelen az egészségünk szempontjából. Ezt minél több rostban gazdag zöldség és gyümölcs bevitellel tudjuk pótolni. A rostban gazdag táplálkozás segíti az emésztést, segít megelőzni számos betegséget. A gluténmentes ételkészítéshez a feldolgozatlan húsok mellett a gluténmentes húskészítményeket is fel lehet használni. Fogyasztható még a tojás, a kukorica, ami szintén nagyon tápláló és egészséges, és nagyon sok ételünk alapanyagát képezi. A gluténmentes diéta alkalmazása során a borok, a legtöbb teák megengedettek.
A kakaó, kávé tartalmú italok és üdítőitalok fogyasztása előtt a csomagoláson feltüntetett allergéneket minden esetben el kell olvasni. A csokoládék, cukorkák, csipszek fogyasztása szintén odafigyelést és körültekintést igényel!

Természetesen a gluténmentes ételkészítéshez és étkezéshez felhasználható ételek, alapanyagok a teljesség igénye nélkül kerültek említésre. Ezeken kívül még számos gluténmentes termék van forgalomban, amikről számos csatornán szerezhetünk információkat. Dietetikai szakemberek nagy hozzáértéssel és szakértelemmel segítenek abban, hogy megtaláljuk az ízlésünknek és egészségünknek megfelelő gluténmentes ételeink elkészítéséhez szükséges hozzávalókat.