Gluténmentes torta

Piskóta

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek rizsliszt
A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön felverjük őket. Onnan tudjuk, hogy a tojásfehérje már jó, ha kivesszük a habverőt, akkor csúcsos marad a hab azon a részen. Mikor a sárgáját csináljuk, hozzáadjuk egy kis idő után a cukrot, majd a lisztet. Ha ez a massza is elérte a megfelelő krémes állagát, és a cukor is elolvadt benne, hozzáadjuk óvatosan a fehérjét ügyelve arra, hogy ne essen össze a habunk. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 160 fokon villaszúrás próbáig (ha beleszúrjuk a villát a tésztába, és már nem lesz ragacsos, akkor készen van) kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Addig is csináljuk meg a krémet, és lassan egyre közelebb érünk hozzá, hogy elkészüljön a gluténmentes torta.

Gm Túrókrém

  • 420 g eper + erdei gyümölcs mix ( nálam most ezek fagyasztott termékek voltak)
  • 375 g laktózmentes túró (kb. másfél doboz)
  • 200 g eritrit/cukor ( ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
  • 1 tasak zsekatin fix, vagy annak megfelelően kb 3 lapzselatin
  • 300 g hideg(!) habtejszín
A gyümölcsöket feltesszük az eritrittel/cukorral kicsit átmelegedni. Mikor már kezd forrni, egyből levesszük a tűzről, botmixerrel összeturmixoljuk, hogy a gyümölcsdarabok szépen összepépesedjenek. Ezután hozzáöntjük a zselatint, azzal is átkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, újra átbotmixerezzük. Az így kapott lágy krémet megkóstoljuk, elég édes-e a számunkra. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd és a túrós krémünkhöz adjuk.
A kihűlt piskótánkat elővesszük, ráöntjük a tetejére a gyümölcsös-túrós masszánkat, és betesszük a hűtőbe, és most következzen a tetejére a glazúr.

Nézd meg az általunk kedvelt gluténmentes recepteket

Megnézem

Márványos glazúr

  • 1 tábla fehércsoki
  • 5 tk zselatin
  • 100 g víz
  • 110 g tejszín
  • pár csepp ételfesték/fagyasztott gyümölcs kiengedett leve
A tejszínt a víz felével feltesszük melegedni közepes, vagy alacsony lángon. A víz másik felét elkeverem a porzselatinnal, kicsit pihentetjük. Ha már a tejszín a vízzel elkezd forrni, levesszük a lángról és hozzáadjuk a félretett zselatinunkat. Addig keverjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Az így kapott folyadékot ráöntjük az összetört csokira, és hagyjuk hogy elolvadjon benne. Összekeverjük, ellenőrizzük hogy teljesen elolvadt-e a csoki. Ez után én most fagyasztott szeder és meggy levével színeztem be az öntetünket. Pár cseppet adtam csak hozzá, és nem kevertem el, hanem öntöttem rá a hűtőből kivett tortánk tetejére. Így kapjuk meg a márványos mintázatot a tortánk tetejére.
Hűtőbe tesszük, minél tovább, hogy szépen összeálljon a torta, és megszilárduljon a zselatin hatására.

Gluténmentes torta – Hogy miért az egyik kedvencem?

Azért, mert nem szükséges az elkészítéséhez semmilyen speciális hozzávaló. Egy gluténmentes torta elészítése sokkal bonyolultabb szokott lenni. Ez a gluténmentes torta gyorsan elkészíthető, ráadásul senki nem mondja meg hogy hiányzik belőle valami…. Mondjuk pont a glutén! Egy-egy családi összejövetel alkalmával többször előfordult, hogy az első sütemény ami elfogyott, az én gluténmentes torta receptem alapján készült túrótorta volt.

Érdekességként itt egy kis történet a túrótorta amerikai változazáról.